#59: Zasluzenost in strupi – vir alergij in kožnih težav

Prvi znaki prihajajoče pomladi so svetlo zeleni listki, majhne rožice, kakšna lastovka in seveda nahodi in prehladi. Pomladanski čas kljub svoji sveži lepoti mnogim izmed nas prinese hude težave z zasluzenostjo, alergijami in kožnimi težavami.

Te motnje so kronične narave in nas lahko spremljajo mnoga leta, celo desetletja, klasificiramo pa jih pod širok dežnik “alergij” in jih nekako toleriramo, dokler težave ne postanejo prehude.

Ajurveda pojav teh spomladanskih težav razlaga kot presežek, razdraženost in posledično izločanje odvečne akumulirane kaphe. Kapha je bioenergija, sestavljena iz elementov vode in zemlje in nosi značilnosti težkega, mrzlega, gostega, mastnega. Ko je kapha v ravnovesju, ta bioenergija skrbi za primerno nahranjenost in navlaženost vseh telesnih tkiv.

Presežek kaphe, do katerega pride, če uživamo prevelike količine hrane in tudi, če uživamo neprimerno hrano (takšno, ki ni primerna za našo konstitucijo), pa vodi v akumulacijo strupov v telesu. Kapha s svojimi značilnostmi gostega in mastnega blokira kanale v telesu, zgoščuje telesne tekočine in upočasnjuje cirkulacijo. Posledica tega je, da se telo ne čisti učinkovito, hkrati pa se v tkivih in telesnih kanalih vedno bolj nabirajo različni toksini – snovi, ki jih telo ne more presnoviti in izločiti.

Ko se strupi tako nabirajo in odlagajo več let, lahko to sčasoma pripelje do različnih alergij, kroničnih obolenj in težav s kožo. S pravilnimi pristopi in tehnikami bomo spomladanski čas znali učinkovito izkoristiti za čiščenje telesa.

Video vsebine

Napovedniki

V tednih pred glavnim dogodkom (našo delavnico) vam v kratkih predavanjih, ki jih izvajamo v živo preko Facebook strani Holistični center Swasthya, posredujemo uvodne informacije in razkrivamo delčke snovi, ki jo potem v toku delavnice razdelamo bolj poglobljeno.

Vabimo vas, da si ogledate tudi te kratke napovednike – če ste omejeni s časom, poglejte vsaj prvega, ker tvori uvod v tokratno delavnico:

Delavnica Moja notranja moč, 21. 2. 2022:

Zasluzenost in strupi – vir alergij in kožnih težav

Delavnico smo v živo izvedli v ponedeljek, 21. 2. 2022, ob 18.00.

Posnetek delavnice bo za ogled na voljo:

  • za letne abonente (ki ste kupili celoten sklop delavnic za letošnje leto) do 31. 12. 2022;
  • za tiste, ki ste se prijavili samo na to delavnico, pa do 20. 3. 2022

Uživajte v ogledu!

Zasluzenost in strupi – vir alergij in kožnih težav – seja z vprašanji in odgovori, 7. 3. 2022

V ponedeljek, 7. 3. 2022, smo izvedli še 3. uro naše delavnice – uro namenjeno vašim vprašanjem in našim odgovorom! 🙂

Dodatna gradiva

Jogijske vaje za alergije, kašelj in astmo

Dihalne vaje za alergije, kašelj in astmo

Meditacija za zdravje

In še pika na i!

Uravnovesite svojo kapho in pomagjate telesu izločiti odvečno sluz s petimi odličnimi, slastnimi in zdravimi recepti! Recepte si v obliki PDF datoteke lahko prenesete s spodnjih povezav:

Želite še več slastnih, zdravih in polnovrednih receptov za gurmanske ajurvedske zajtrke, kosila in večerje?

Pridružite se nam na programu Postni čas, kjer bomo v 30 dneh delili 30 receptov: 10 za zajtrke, 10 za kosila in 10 za večerje!

Več o programu Postni čas s Swasthyo najdete na naši spletni strani >> Postni čas s Swasthyo

Postni čas bomo (tako kot vsako leto) izkoristili za uvod in počasen prehod v popolno pomladansko ajurvedsko razstrupljanje z domačim ajurvedskim detox programom! Izkoristite očiščevalne učinke pomladi in se nam letos pridružite tudi vi! Več o pomladanskem detox programu najdete na naši spletni strani >> Domači ajurvedski detox