Vi sprašujete – mi odgovarjamo!

Kako pripravimo kalčke iz munga in čičerike?

Mung ali čičerko operemo in namočimo čez noč. Naslednji dan zrna operemo in preko celega dne ohranjamo vlago (lahko jih damo na mokro bombažno krpo, ali pa jih vsake toliko osvežimo z vodnim sprejem – uporabimo lahko kar pršilko za rože). Proti večeru bomo že lahko opazili, da so zrna začela kaliti.

Kako se lotimo detoxa?

Mogoče se komu zgodi, da jo/ga ob prebiranju priročnika in ob misli na vse, kar nas čaka v detox programu, rahlo zagrabi panika in se pojavi negotovost, kako se zadeve sploh lotiti.

Temu so namenjeni dnevi priprav. V priročniku smo vam predlagali, da si za priprave vzamete vsaj 3 do 5 dni. To je najmanj, kar lahko naredite. Nič pa ni narobe, če si za priprave vzamete en teden, 10 dni, ali celo dva tedna. Sploh če imate naporne urnike, veliko službenih obveznosti in poleg vsega še skrbite za družino, bodite prizanesljivi sami do sebe. Nikamor se ne mudi. Detox program, namenjen izvajanju spomladi, lahko naredite kadarkoli do junija! Časa je na pretek 🙂

Začnite postopoma; preverite, kakšna dnevna rutina je predvidena za dni detoxa. Poglejte ure, kdaj morate imeti obroke in v dneh priprav že upoštevajte te ure – počasi prilagodite svoj dnevni ritem. Čez vikend, ali pa kak dan, ko zjutraj nimate celega kupa obveznosti, izvedite celotno jutranjo rutino in bodite pozorni na to, koliko časa vam vzame posamezen proces. Vodene vadbe smo razdelili v tri sklope, tak da jih lahko po želji kombinirate. Obvezna sekvenca je vsaj Sukshma Yoga, glede na svoje časovne zmožnosti, pa dodajte še vadbo Pozdrav Soncu in Padma Sadahana. Nato med tednom počasi stopnjujte svojo jutranjo rutino. Dodajte masažo, naslednji dan dodajte telovadbo, tretji dan še dihalne vaje in tako dalje. Dnevno meditacijo lahko poslušate tudi kadarkoli tekom dneva.

Če se soočate s tesnobo, negotovostjo, dvomi potem čimprej začnite z dihalnimi vajami in meditacijami. To dvoje vam bo pomagalo, da umirite svoj um in se osredotočite na naloge, ki vas čakajo (ne samo v detox programu, ampak v življenju!).

V dneh, ko izvajate priprave preizkusite tudi kak recept, ki je obvezen del jedilnika med detoxom. Obvezno nekajkrat skuhajte kichdi – to je čudovita lahka jed, ki jo lahko kadarkoli jeste za večerjo. Preizkusite tudi kak recept z zelenjavo in bodite vedno pozorni na to, koliko časa vam vzame priprva in kuhanje jedi. Videli boste, da ne zelo veliko 🙂

Naslednji korak: kosilo si skuhajte zjutraj! Medtem ko telovadite, se lahko kvinoja ali kichdi kuhata brez vašega nadzora oz. z zelo majhnim vložkom vaše pozornosti.

Vzemite si kolikor dni potrebujete, da postanete suvereni v jutranji rutini, dobite občutek za to, koliko časa vam kakšna stvar vzame, se navadite na dihalne tehnike in telovadbo.

Nato pa pogumno zakorakajte v aktivno fazo čiščenja!

Zakaj je dobro, da aktivno fazo čiščenja uskladimo z naraščajočo luno?

V času naraščajoče lune imamo več kontrole nad skušnjavami, ki se nam lahko pojavijo med čiščenjem. 14 dni je dolga doba, naše počutje pa se premeni vsakih 54 ur. V času, ko se razstrupljamo pa smo seveda še bolj občutljivi, saj se čistijo tudi naša čustva, spomini in vtisi. Če svojo aktivno fazo razstrupljanja uskladimo z luninimi menami in sicer tako, da se razstrupljamo v času, ko luna raste, nam bo moč lune pomagala in bomo imeli več kontrole nad skušnjavami in poželenji. Proces razstrupljanja bo tako lažji. Polna luna pa bo ob koncu aktivne faze še vedno potencirala čiščenje telesa – to namreč še vedno poteka tudi po zaključku aktive faze čiščenja.

Polne lune naslednjih 3 mesecih: 27.4., 26. 5., 24. 6. Primerni dnevi za začetek aktivne faze detoxa so približno 14 dni pred polno luno. Upoštevajte, da ima polna luna močen učinek tudi do 3 dni pred in 3 dni po ščipu.

Ali je v času detoxa priporočljivo/nepotrebno/odsvetovano klistiranje in savnanje?

Če gre za zelo močno zaprtje in če je klistiranje izvedeno le z vodo, ga lahko izvedete. Glede savnanja ni težav, edino tisti dan, ko se savnate, morate popiti še več vode.